Bilimin Yükselişi

Bertrand Russell’in Gözüyle Bilimin Yükselişi o dönemde yaşamış birçok bilim meraklısı ve bilim insanın gözünden kaçmamıştı. Bugün yine geçmişten günümüze bir yolculuk yapacağız. Bertrand Russell, 20. yüzyıl düşüncesine damga vuran…

Daha Fazla

Mikrobiyota: Görünmeyen Dünyanın Gücü

Mikrobiyota, vücudumuzda yaşayan mikroskobik canlı topluluklarını ifade eder. Özellikle bağırsak mikrobiyotası, sindirimden bağışıklığa kadar birçok hayati işlevde rol oynar. Bu görünmeyen dünya, insan sağlığını kökten etkileyen bir faktör olarak karşımıza…

Daha Fazla

Galileo’nun Kilise ile Savaşı

Galileo’nun Kilise ile Savaşı Bilimin cezalandırıldığı yıllar olarak bilinir. Bilim, gözlem ve akıl yürütmeye dayanır. Ancak her çağda bu yöntemler, dini veya siyasi otoritelerin sınırlarını zorlamıştır. 17.yüzyıl İtalya’sında, Galileo Galilei…

Daha Fazla

Makine Dehası Mennan Usta

Makine Dehası Mennan Usta hakkında neler biliyoruz? Bir Sanayi Efsanesinin Bilimsel ve Tarihsel Yolculuğu ile tarihe bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Hazır mısınız? 1952 yılında Gaziantep’te dünyaya gelen Mennan Aksoy, tüm çocukluğunu…

Daha Fazla

Kuantum Bilgisayar Nedir?

Bugün bu soruya cevap bulacaksınız. Kuantum Bilgisayar Nedir? Evet, birçok makalede olduğu gibi tarihin içinde bilimsel yolculuk yaparak başlayacağız. Kuantum bilgisayar, klasik bilgisayarların aksine, verileri kuantum mekaniğinin prensipleriyle işleyen bir…

Daha Fazla

Asperger Sendromu

Asperger Sendromu, otizm spektrum bozukluğunun (OSB) bir alt türü olarak tanımlanan ve bireyin sosyal etkileşim becerilerini, iletişim tarzını ve davranışlarını etkileyen nörogelişimsel bir durumdur. Avusturyalı pediatrist Hans Asperger, 1944 yılında…

Daha Fazla

Kış Uykusunun Sırrı

Dünyanın birçok bölgesinde kış ayları çok zorlu ve sert geçer. Soğuk hava, azalan besin kaynakları ve hayatta kalma mücadelesi, bazı canlıları benzersiz bir uykuya yönlendirir: kış uykusu. Ancak doğada her…

Daha Fazla